Fakte dhe kuriozitete rreth ujit

Uji është një lëndë ushqyese thelbësore dhe luan një rol kryesor në trupin e njeriut. Mund të mbijetojmë deri në disa javë pa ushqim, por vetëm disa ditë pa ujë. Systemdo sistem në trup, nga qelizat dhe indet, deri te organet jetësore kërkon që uji të funksionojë.

A e dini se:

  • Uji mbart lëndë ushqyese për të gjitha qelizat në trupin dhe oksigjenin në trurin tonë.
  • Uji lejon trupin të thith dhe asimilojë minerale, vitamina, aminoacide, glukozë dhe substanca të tjera
  • Uji shpërthen nga toksinat dhe mbeturinat.
  • Uji ndihmon për rregullimin e temperaturës së trupit.
  • Uji vepron si një lubrifikant për nyjet dhe muskujt.

Në vitin 2010, Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit (EFSA) lëshoi Opinionin e tij Shkencor për vlerat e referencës dietike për ujin, i cili na ofron rekomandime të qarta për sasinë e ujit që burrat dhe gratë duhet të pinë në ditë, në varësi të moshës së tyre. Ky Opinion gjithashtu i hapi rrugën nxjerrjes së udhëzimeve kombëtare për marrjen e përditshme të ujit.

Përfitimet shëndetësore të ujit të pijshëm janë të dokumentuara mirë dhe u njohën nga Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit në 2011, kur lëshoi Opinionin Shkencor mbi pretendimet shëndetësore të lidhura me ujin. EFSA konfirmoi se, kur konsumoni sasinë e rekomanduar, uji kontribuon në mirëmbajtjen e funksioneve normale fizike si dhe në mirëmbajtjen e funksioneve normale konjitive. Për më tepër, uji kontribuon në ruajtjen e termorregullimit normal të trupit.

A e dini se:

  • Trupi i njeriut nuk mund të ruajë ujë. Cdo ditë ne vazhdimisht po humbasim ujin nga djersitja dhe përmes lëshimit të urinës dhe feçeve. Sigurimi që lëngjet e humbura plotësohen në kohën e duhur dhe trupat tanë janë të hidratuar në mënyrë korrekte është thelbësore për shëndetin dhe trupin që të funksionojë.
  • Uji përbën mesatarisht 60% të peshës trupore të një të rrituri, nga 31% në kocka në 83% në mushkëri.